Orkiszowe drożdżówki z serem i dżemem... Ватрушки із сиром та повидлом ...
9 sztuk:
25 g drożdży świeżych lub 7g instant
łyżka erytrolu lub ksylitolu
250 ml ciepłego mleka
80-100 ml oleju
600-700 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, ciasto powinno być bardzo miękkie, więc mąkę wsypujemy powoli, bo może trzeba będzie mniej dodać
Masa twarogowa:
500 g twarogu
2 jajka
2 łyżki erytrolu
Wymieszać
Wymieszać
Drożdże pokruszyć, dodać ciepłe mleko, olej, łyżkę erytrolu lub ksylitolu, szczyptę soli i mąkę.
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formować małe bułeczki i odłożyć w ciepłe miejsce aby urosły.
Zrobić wgłębienie w bułeczkach dnem małej szklanki
Nałożyć twaróg i dżem 100% ( ja miałam malinowy 100%
Posmarować ciasto (brzegi) jajkiem.
Piec 20 min przy 180 stopniach (termoobieg).
9 штук:
25 г свіжих дріжджів або 7 г сухих
ложка еритролу або ксиліту
250 мл теплого молока
80-100 мл олії
600-700 г цільнозернового спельтового борошна
Сирна маса:
500 г сиру
2 яйця
2 столові ложки еритролу
Подрібнити дріжджі i додати тепле молоко, олію, еритрол або ксиліт, щіпку солі і борошно.
Замісити тісто, відкласти на 60 хвилин у тепле місце, щоб піднятися.
Сформувати невеликі булочки і відставити в тепле місце для росту.
Зробити порожнину в булочці дном невеликої склянки
Наповнити порожнину сиром і повидлом
Змазати краї яйцем.
Випікати 20 хвилин при 180 градусах (гаряче повітря).
Komentarze
Prześlij komentarz