Orkiszowe drożdżówki z serem i dżemem... Ватрушки із сиром та повидлом ...


9 sztuk:
25 g drożdży świeżych lub 7g instant
 łyżka erytrolu lub ksylitolu
250 ml ciepłego mleka
80-100 ml oleju
600-700 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, ciasto powinno być bardzo miękkie, więc mąkę wsypujemy powoli, bo może trzeba będzie mniej dodać

Masa twarogowa:
500 g twarogu 
2 jajka
2 łyżki erytrolu
Wymieszać

Drożdże pokruszyć,  dodać ciepłe mleko, olej,  łyżkę erytrolu lub ksylitolu, szczyptę soli i mąkę.
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Formować małe bułeczki i odłożyć w ciepłe miejsce aby urosły.
Zrobić wgłębienie w bułeczkach dnem małej szklanki
Nałożyć twaróg i dżem 100% ( ja miałam malinowy 100%
Posmarować ciasto (brzegi) jajkiem.
Piec 20 min przy 180 stopniach (termoobieg).


9 штук:
25 г свіжих дріжджів або 7 г сухих
 ложка еритролу або ксиліту
 250 мл теплого молока 
80-100 мл олії 
600-700 г цільнозернового спельтового борошна 
Сирна маса: 
500 г сиру
 2 яйця 
2 столові ложки еритролу 

Подрібнити дріжджі i додати тепле молоко, олію, еритрол або ксиліт, щіпку солі і борошно. 
Замісити тісто, відкласти на 60 хвилин у тепле місце, щоб піднятися.
 Сформувати невеликі булочки і відставити в тепле місце для росту. 
Зробити порожнину в  булочці дном невеликої склянки 
Наповнити  порожнину сиром і повидлом
 Змазати краї яйцем.
 Випікати 20 хвилин при 180 градусах (гаряче повітря).

Komentarze

Popularne posty