Kokosowo-orzechowe chlebki orkiszowe z rodzynkami...Кокосово горіхові спельтові хлібці з родзинками


35 g drożdży świeżych 
3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
300 ml ciepłego mleka
80 g masła (rozpuścić)
2 jajka
10 łyżek wiórków kokosowych
500-550 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, ciasto powinno być bardzo miękkie, nie jest to typowe ciasto na bułki, to ciasto jest rzadsze i klei się do rak, ale jeśli chcemy uzyskać taki chlebek, to nie dosypujemy mąki, a jeśli dodamy więcej mąki, wyjdą zwykłe wysokie bułeczki.
Stopień gęstości oraz napowietrzenia ciasta 

Drożdże pokruszyć, dodać ciepłe mleko, masło, erytrol lub ksylitol,  jajka, wiórki kokosowe, szczyptę soli i mąkę.
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 60 minutach dodać do ciasta 100 g rodzynek (poprzednio zalać wrzątkiem), 5 łyżek wiórków kokosowych i 50 g podprażonych płatków migdałowych i mocno zagniatać (można ręcznie, można robotem lub mikserem planetarnym)
Posmarować ręce olejem i formować kulki
Odstawić w ciepłe miejsce aby urosło
Posmarować jajkiem, posypać migdałami i wiórkami
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut, 180 stopni, termoobieg, sprawdzać patyczkiem
Chlebki są bardzo puszyste, delikatne, mięciutkie


35 г свіжих дріжджів

3 столові ложки еритролу або ксиліту

300 мл теплого молока 

2 яйця

80 г вершкового масла (розчинити) 
500-550 г цільнозернового борошна зі спельти, тісто повинно бути дуже м'яким, тому не потрібно досипати борошна, але якщо більше досипкмо, то вийдуть звичайні булочки
Густина тіста як на фото

10 столових ложок кокосової стружки
Подрібніть дріжджі, додайте тепле молоко, вершкове масло, еритрол або ксиліт, яйця, кокосову стружку, щіпку солі та борошно.
Замісити тісто, відкласти на 60 хвилин у тепле місце, щоб підросло. 
Через 60 хвилин додати в тісто 100 г родзинок (попередньо залити окропом), 5 столових ложок кокосової стружки і 50 г смажених мигдальних пластівців і сильно замісити (можна вручну, можна використовувати робот або планетарний міксер)змастіть руки олією і сформуйте кульки 
Відставте в тепле місце

Змазати яйцем і  посипати мигдальними пластівцями i кокосовою стружкoю
 Вставити в нагріту духовку на 20-25 хвилин, терморегулювання, 180 градусів 


Komentarze

Popularne posty