Pszenny chleb na zakwasie żytnim...Пшеничний хліб з житньою закваскою
550 g mąki pszennej typ 550
350 ml ciepłej wody
250 g domowego zakwasu żytniego
(zakwas-do słoiczka wlać 50 ml wody i 50 g mąki żytniej typ 2000-wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, na drugi dzień dokarmiamy zakwaś 30 ml wody i 30 g mąki i tak codziennie, a po 5-7 dniach pieczemy chleb)
Słoiczek nie dokręcamy, tylko lekko przykrywamy, można przykrzyć gazą
Całość wymieszaj i wyrabiaj chwilę, można mikserem (hakami do ciasta drożdżowego) aby połączyć wszystkie składniki
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę
Po tym czasie do miski z ciastem dodaj 12 g soli, 50 g nasion lnu i 20 ml oliwy z oliwek
Ciasto wyłożyć na zmoczony wodą i oliwą blat kuchenny i wyrabiać mokrymi dłońmi zakładając ciasto na siebie.
Wyrabiamy około15-20 minut.
Ciasto powinno przestać się mocno kleić
Ciasto przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odkładamy do wyrastania na 6-7 godzin (ja zaczęłam robić chleb o 8.00, a o 17.00 chleb już był upieczony
Miskę z ciastem trzymam na blacie kuchennym.
O 15.00 zaczęłam formować bochenek (5-10 minut)
Uformowany bochenek umieściłam w specjalnym koszyczku do wyrastania chleba, poprzednio wyścieliłam tetrą
Ciasto w koszyczku oprószyć mąką, przykrzyć ponownie ściereczką i zostawić na ponowne wyrastanie na 1,5-2 godziny
Piekarnik nagrzewam do 230 stopni (termoobieg)
Wkładam puste naczynie żaroodporne do piekarnika aby się nagrzało
Gdy piekarnik i naczynie są już mocno nagrzane, to wyjmujemy nagrzane naczynie.
Ciasto przekładamy na dłoń i od razu umieszczamy w nagrzanym naczyniu (spodem do góry).
Przed pieczeniem można jeszcze ponacinać górę chleba.
Chleb pieczemy 30 minut (230 stopni)
Otwieramy piekarnik i zdejmujemy przykrywkę
Chleb pieczemy dalej już bez przykrywki przez ostatnie 20 minut (200 stopni)
Idealnie dopieczony chleb jest po 50 minutach pieczenia
550 г пшеничного борошна типу 550
350 мл теплої води
250 г домашньої житньої закваски
(для закваски налийте 50 мл води та 50 г житнього борошна типу 2000 у банку. Ретельно перемішайте та поставте в тепле місце. Наступного дня додайте 30 мл води та 30 г борошна, і повторюйте це щодня. Через 5-7 днів випікайте хліб.)
Не затягуйте банку, просто злегка накрийте її. Можна накрити марлею.
Змішайте та коротко вимісіть, бажано за допомогою міксера (гаків для тіста), щоб з'єднати всі інгредієнти.
Накрийте замішане тісто тканиною та поставте приблизно на годину.
Після цього додайте в миску з тістом 12 г солі, 50 г насіння льону та 20 мл оливкової олії.
Покладіть тісто на стільницю, змочену водою та оливковою олією, та вимісіть.
Місіть приблизно 15-20 хвилин. Тісто більше не повинно бути липким. Поверніть тісто в миску, накрийте бавовняною тканиною та залиште його підходити на 6-7 годин (я почала випікати хліб о 8:00 ранку, а до 17:00 хліб вже був випечений).
Я тримаю миску з тістом на кухонному столі.
О 15:00 я почала формувати буханець (5-10 хвилин).
Я поклала сформований буханець у спеціальний кошик для випікання хліба, попередньо накривши його тканиною.
Посипала тісто в кошику борошном, знову накривала тканиною і залишала підніматися ще на 1,5-2 години.
Я розігрівала духовку до 230 градусів (з конвекцією).
Я ставлю порожню форму для запікання в духовку для розігріву. Коли духовка та форма повністю розігріються, я виймаю розігріту форму.
Я перекладаю тісто в руку і одразу ж кладу його в розігріту форму (нижньою стороною догори).
Перед випіканням можна зробити надрізи на верхівці хліба.
Випікайте хліб 30 хвилин (230 градусu).
Відкрийте духовку та зніміть кришку.
Випікайте хліб без кришки останні 20 хвилин (200 градусів).
Ідеально пропечений хліб досягається після 50 хвилин випікання.



Komentarze
Prześlij komentarz