Makowiec inaczej...Маківник по-іншому





25 gr drożdży
250 ml ciepłego mleka
70 ml roztopionej margaryny
200 gr cukru
4 żółtka
szczyptę soli
600-700 gr mąki
puszka masy makowej

Drożdże posypać 2 łyżeczkami cukru aby się rozpuściły.
Dodać ciepłe mleko, żółtka, roztopioną margarynę, resztę cukru, trochę soli i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aby urosło i podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć masę makową i zwijać roladę.
Roladę pokroić na małe kawałki, poukładać na papierze (foto) i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 min.

Pieczemy 30 min, temperatura 170 stopni, termoobieg.




25 гр дріжджів
250 мл теплого молока
200 гр цукру
4 жовтки
600-700 гр борошна
70 мл розтопленого маргарину
трохи солі
 макова маса


Дріжджі посипати 2 ложками цукру щоб розчинились.
Додати тепле молоко, жовтки, розтоплений маргарин, решту цукру, трохи солі і муку.
Замісити тісто.
Поставити в тепле місце на 1,5 години щоб підросло.
Розтачати тісто, на тісто виложити макову масу, закрутити рулет, порізати його на маленькі кусочки і ці кусочки виложити на папір (фото) і поставити в тепле місце на 10 хв
 Пекти 30 хвилин, 170 градусів, термообіг.


Komentarze

Popularne posty