Konfitura z płatków róży...Варення з пелюстків троянд
300 g płatków róży
1l wody
300 g cukru
sok z cytryny
Płatki róż oczyścić.
Białe końcówki płatków trzeba poodcinać.
Płatki wrzucić do gotującej się wody i gotować(60min)aż zrobi się gęsty syrop. Odstawić konfiturę do wystudzenia. Ponownie zagotować. Dodać sok z cytryny. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
300 гр пелюстків троянд
1 л води
300 гр цукру
сок з лимона
Пелюстки почистити, відрізати білі кінці, кинути до кип'ячої води, додати цукор і варити до моменту аж появитт густий сироп (60 хвилин).
Відставити, щоб вистигло і потім ще раз довести до кипіння, додати сок з лимона і накладати в баночки, закрутити кришкою.
Świetny post! Muszę spróbować! Zapraszam też do mnie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam!!!
Usuń