Eklerki z nutą pomarańczy...Заварні тістечка з апельсиновим соусом
1 szklanka wody
130 g masła
1 szklanka mąki
4 jajka
Zagotować wodę z masłem.
Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać.
Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka.
Odstawić ciasto w zimne miejsce.
Zimne ciasto zmiksować z jajkami.
Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego.
Piec 20 - 30 minut, temperatura 200 stopni, termoobieg.
Eklerki polac sosem pomarańczowym.
Sos pomarańczowy:
100 gr cukru pudry wymieszać z łyżeczką wrzątku i 2 łyżkami soku z pomarańczy ( ja wycisnełam jedną pomarańczę).
1склянка води
130 гр масла
1 склянка борошна
4 яйця
Закип'ятити воду з маслом.
На кип'ячу воду всипати борошно і мішати.
Тісто є готове коли відстає від посуди.
Поставити тісто в холодне місце.
До холодного тіста додати яйця і міксувати.
Масу витискати шприцом або кулінарним рукавом.
Пекти 20-25 хвилин, 200 градусів, термообіг.
Апельсиновий соус:
100 гр пудри вимішати з ложечкою кипятку і 2 ложками апельсинового соку.
Komentarze
Prześlij komentarz