Pączki z masą makową...Пампушки з маковою масою








około 500g maki pszennej
100 gr oleju
150 gr cukru
4 żółtka
50 gr drozdzy
1 szklanka ciepłego mleka
sól
masa makowa-około 200 gr
Olej do smażenia - 1 litr


Pokruszyć drożdże, posypać łyżka cukru aby się rozpusciły.
Dodać ciepłe mleko, resztę cukru, olej, żółtka, sól i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce aby urosło.
Wyrośniete ciasto wyjmujemy i rozkładamy całe na stole i wykrajamy kółka małą szklanką.
Na kółka wykładamy po jednej łyżeczcę masy makowej i przykrywamy drugiem kółkiem.
Zostawiamy na jakiś czas aby pączki urosły i smażymy na głębokim oleju.
Gotowe pączki posypujemy cukrem-pudrem.




500 гр борошна
100 гр олії
150 гр цукру
4 жовтки
50 гр дріжджів
1 склянка теплого молока
сіль
макова маса - 200 гр
олія до смаження-1 літр

Дріжджі посипати цукром, щоб розчинились.
Додати тепле молоко, олію, жовтки, решту цукру, запах, сіль і борошно.
Замісити тісто.
Поставити в тепле місце щоб виросло.
Виймаємо тісто і розкладаємо на стіл, за допомогою склянки вирізаємо пампушки.
На один пампушок накладаємо ложечку макової маси і прикриваємо другим пампушком.
Ставимо щоб підросли, а потім смажимо в олії.
Готові писипати пудрою.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty