Dough rolls with jam







25 gr drożdży
150 gr cukru
200 ml ciepłego mleka
50 gr masła 
2 żółtka
około 3-3,5 szklanek mąki=750 gr
białka do smarowania ciasta
mały słoiczek dżemu 100% owoce

Drożdże posypać 2 łyżeczkami cukru aby się rozpuściły.
Dodać ciepłe mleko, roztopione masło, resztę cukru i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aby urosło.
Rozwałkować ciasto, posmarować dżemem, zawinąć w roladę, pokroić roladę na małe kawałki i wyłożyć na blachę.
Zostawić na około 20 min aby urosły,
Po 20 min posmarować je białkiem i do piekarnika.
Piec 20 min przy 170 stopniach (termoobieg).

 


25 гр дріжджів
150 гр цукру
200 мл теплого молока
50 гр масла
3-3,5 склянки борошна=750-800 гр
2 жовтки
білки до змащення тіста
джем 
Дріжджі посипати 2 ложками цукру щоб розчинились.
Додати тепле молоко, розтоплене масло, решту цукру і борошно.
Замісити тісто.
Поставити в тепле місце на 1,5 години щоб підросло.
Розтачати тоненько тісто, помастити джемом і закрутити рулет.
Рулет порізати на малі шматки і на
20 хв прикриваємо рушником аби трохи підросли.
По 20 хвилинах змащуємо білком і ставимо в духовку.
Печемо при 170 градусах 20 хвилин.


Komentarze

Popularne posty