Powidła śliwkowe bez cukru...Сливове варення без цукру



2 kg bardzo dojrzałych śliwek bez pestek 
Kroimy na 4 części.
Na dno garnka wlewamy 200 ml wody i wsypujemy śliwki.
Dodajemy łyżkę cynamonu.
Gotujemy 30 min , ale cały czas mieszająć, aby sie nie przypaliło.
Gotujemy codziennie po 30 min, cały czas mieszając ( wystarczy 3 dni, no chyba że powidła nie będą gęste, to wtedy jeszcze jeden dzień).
Wyparzamy słoiki i gorące powidła wkładamy do słoików.
Szczelnie zakręcamy.


2 кг спілих слив без кісточок.
Ріжемо сливи на 4 частини, на дно каструлі вливаємо
 200 мл води, кладемо сливи в каструльку і додаємо ложку кориці.
Готуємо 30 хвилин, цілий час помішуючи, щоб не пригоріла. Готуємо щоденно по 30 хвилин.
Якщо варення буде не дуже густе, тоді ще один день варимо. 
Банки потрібно простерілізувати.
Розкладаємо варення по банках і закручуємо кришки.


Komentarze

  1. Jeśli powidła śliwkowe to tylko https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe ze względu na ich naturalność i doskonały smak. Sama stosuje je codziennie w kuchni czy to do pieczenia czy po prostu jako dodatek.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty