LCHF Ginger Christmas cookies
Przepis na 35 sztuk:
100 gr mąki migdałowej
2 łyżki mąki kokosowej
10-15 gr przyprawy do piernika bez cukru
łyżka kakao
łyżeczka proszku
30-40 gr erytrytolu ( musimy smakować, gdyż zależy czy lubimy bardzo słodkie ciasteczka czy mniej słodkie)
Wszystkie suche składniki wymieszać, a potem połączyc z mokrymi.
Mokre składniki:
50 g masła (roztopionego)
jajko
Ciasto będzie bardzo mięciutkie.
Wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu rozwałkowujemy i wycinamy kształty.
Tak jak ciasto będzie miękkie to przy pomocy noża przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem.
Pieczemy w 170 stopniach około 10 minut, termoobieg.
Рецепт на 35 тістечок:
100 грам мигдального борошна
2 ложки кокосового борошна
10-15 грам приправи до пряників без цукру
ложка какао
ложечка порошку
30-40 грам еритролу
Вимішати всі сухі інгредієнти і поєднати з мокрими
Мокрі інгредієнти:
50 грам масла( розтопити)
яйце
Тісто виходить дуже м'яке.
Вложити тісто на 30 хвилин в холодильник
Після 30 хвилин розтачати і вирізати різні форми.
Тісто буде дуже м'яке, тому за допомогою ножа переносимо тістечка на бритванку виложену папером
Печемо 10 хвилин, 170 градусів, термообіг.
2 ложки кокосового борошна
10-15 грам приправи до пряників без цукру
ложка какао
ложечка порошку
30-40 грам еритролу
Вимішати всі сухі інгредієнти і поєднати з мокрими
Мокрі інгредієнти:
50 грам масла( розтопити)
яйце
Тісто виходить дуже м'яке.
Вложити тісто на 30 хвилин в холодильник
Після 30 хвилин розтачати і вирізати різні форми.
Тісто буде дуже м'яке, тому за допомогою ножа переносимо тістечка на бритванку виложену папером
Печемо 10 хвилин, 170 градусів, термообіг.
Robiłam dokładnie z przepisu i nie wyszło. Ciasto w ogóle się nie łączy i rozwala nawet po schłodzeniu. O wałkowaniu nie ma mowy, ponieważ ciasto dosłownie się rozsypuje. Gdzie popełniłam błąd?
OdpowiedzUsuń1.Jesli wszystko było zrobione według przepisu, to nie powinno być problemu, gdyż często robię te ciasteczka, zresztą nie tylko ja i zawsze wychodzą.
Usuń2. Tak jak napisałam w przepisie-ciasto jest bardzo miękkie, trzeba bardzo delikatnie wałkować i delikatnie nożem przekładać na blachę lub papier. Tu niema tradycyjnej mąki, no więc trudniej jest, ale moje zawsze wychodzą takie jak na zdjęciu, także mogę tylko życzyć cierpliwości i na pewno wyjdą ciasteczka.