Glutenfree cheesecake
5 jajek
2 jogurty greckie ( jeden jogurt - 400 gr)
100 gr erytrolu
50 ml oleju kokosowego roztopionego lub zwykłego
płaska łyżka mąki lnianej
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Masa jogurtowa:
Jogurty miksujemy z żołtkami, olejem, erytrolem i mąką lnianą.
Pianę łączymy z masą jogurtową, ale mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, nie miksujemy.
Wylewamy masę do małej tortownicy ( 20 cm),
pieczemy około 40 minut, temperatura 170 stopni, a potem jeszcze 10 min w 120 stopniach, termoobieg.
Studzimy sernik w uchylonych piekarniku.
Sernik powinien być spożywany dopiero po 8-10 godz od upieczenia, najlepiej jak będzie cały czas w lodówce, gdyż schłodzony jest najsmaczniejszy.
5 яєць
2 грецькі йогурти (1 йогурт- 400 гр)
100 гр еритролу
50 мл олії
ложка лляного борошна
Білки взбиваємо з цукром на густу піну.
Йогуртова маса:
Йогурти міксуємо з жовтками, олією,еритролом, борошном.
Піну вимішуємо делікатно дерев'яною ложкою з йогуртовою масою.
Вилити масу в малу тортівницю (20 см).
Пекти 40 хвилин, 170 градусів, термообіг, а потім 10 хвилин при 120 градусах.
Залишити сирник в привідкритій духовці, їсти по 8-10 год, смакує охолодженим.
Komentarze
Prześlij komentarz