Bajgle orkiszowe... Спельтові рогалики
50 gr drożdży
250 ml wody
100 ml oleju
około 500 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej
sól
Drożdże posypać łyżeczką erytrolu, ale można i nie bez.
Dodać ciepłą wodę, olej i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce aby urosło i podwoiło objętość.
Ciasto podzielić na 10 części, z każdej części uformować wałek, wałek złożyć w pół i kręcić wokół własnej osi.
Uformowane bajgle wyłożyć na blachę, przykrzyć na 15 min ściereczką aby trochę urosły.
Po 15 min posmarować wodą, posypać ziarnami lnu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piec 10-15 min przy 180 stopniach (termoobieg).
50 гр дріжджів
250 мл води
100 мл олії
500 гр спельтового борошна
сіль
Дріжджі посипати еритролем щоб розчинились.
Додати теплу воду, олію і борошно.
Замісити тісто.
Поставити в тепле місце щоб підросло.
Ділимо тісто на 10 частин.
Кожну частину розтачуємо на довгий шнурок і цей шнурок складаємо на пів і закручуємо доокола власної осі.
Готові бублики виложити на бляху, на 15 хв прикриваємо рушником щоб трохи підросли.
По 15 хвилинах змащуємо водою, посипаємо зернами і ставимо в нагріту духовку.
Печемо при 180 градусах 10-15 хвилин.
Komentarze
Prześlij komentarz