Hiszpańskie pączki orkiszowe...Спельтові іспанські пампушки
12 sztuk:
1 szklanka wody-200 ml
130 g masła
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200 ml
4 jajka
Zagotować wodę z masłem.
Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać.
Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka.
Odstawić ciasto w zimne miejsce.
Zimne ciasto zmiksować z jajkami.
Przełożyć do szprycy cukierniczej.
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, posmarować je olejem i wycisnąć masę
Olej rozgrzać.
Wkładać pączki (papierem do góry, a potem usunąć - lekko odchodzi).
Posypać pudrem z erytrolu lub ksylitolu
12 штук:
склянка води-200 ml
130 гр масла
склянка спельтового борошна
4 яйця
Закип'ятити воду з маслом.
На кип'ячу воду всипати борошно і мішати.
Тісто є готове коли відстає від посуди.
Поставити тісто в холодне місце.
До холодного тіста додати яйця і міксувати.
Масу витискати шприцом або кулінарним рукавом
Вирізати з пергаментного паперу квадрати, витискати тісто на квадрати, і вкладати в розігріту олію папером догори.
Потім папір зняти і перевернути пампушок на другий бік
Посипати пудрою з ксилітолу
Вирізати з пергаментного паперу квадрати, витискати тісто на квадрати, і вкладати в розігріту олію папером догори.
Потім папір зняти і перевернути пампушок на другий бік
Посипати пудрою з ксилітолу
niestety papier mi się nie odkleił i wyszły mi leniwe zamiast hiszpańskich :D, ale są s
OdpowiedzUsuńmaczne!
nie mam pojęcia czemu sie nie odkleił:(...może mało oleju, może za długo były na papierze... dobrze ze chociaż smakowały
UsuńBardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi i również pozdrawiam serdecznie
Usuń