Pączki orkiszowe...Спельтові пампушки
50 gr drożdży
4-5 łyżek erytrolu lub ksylitolu lub więcej
3 żółtka
250 ml ciepłego mleka
100 ml oleju
500 gr pełnoziarnistej mąki orkiszowej
Drożdże pokruszyć, posypać łyżeczką erytrolu lub ksylitolu, można nie posypywać.
Dodać ciepłe mleko, żółtka, olej, erytrol lub ksylitol, szczyptę soli i mąkę.
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozwałkować i szklanką wycinać kółka
Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wrośnięcia
Smażyć na głębokim tłuszczu
Posypać pudrem z ksylitolu
50 гр дріжджів
4-5 ложок еритролу
3 жовтки
250 мл теплого молока
100 мл олії
500 гр цільнозернового спельтового борошна
Дріжджі подрібнити, посипати еритролем, можна не посипати.
Додати тепле млеко, жовтки, олію, еритрол, трішки солі і борошно
Замісити тісто, відставити на 60 хвилин.
Розтачати тісто і вирізати склянкою
Відставити в тепле місце на 30 хвилин
Смажити на олії
Розтачати тісто і вирізати склянкою
Відставити в тепле місце на 30 хвилин
Смажити на олії
Czy można zamiast mąki orkiszowej dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą?
OdpowiedzUsuńPewnie można, ale trzeba sprawdzać ilość, bo każda mąka zachowuje się inaczej
UsuńZ mojego doświadczenie droższe nie rosną na ksylitolu i ciasto też, mąka orkosżowa jest jak najbardziej do wszystkich wypieków tylko kupuje jasna i wtedy nie widać że to orkisz , bo niektórym to przeszkadza.
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciu wyrosły, więc z mojego doświadczenia rosną:-)Wszystkie moje ciasta drożdżowe-orkiszowe, pszenne, pełnoziarniste rosną i na ksylitolu i na erytrolu i bez słodziła też. Drożdże muszą być świeże, a ciasto dobrze napowietrzone. Każdy kupuje mąkę jaką chcę, ja kupuję taką jaką podaję w przepisach, ale zawsze można zmienić wedle upodobań. Ten przepis jest dla ludzi z IO, a my jasnej mąki nie możemy. Pozdrawiam
UsuńIle powinnam użyć suchych drożdży zamiast świeżych?
OdpowiedzUsuń7 g suchych =25 świeżych
Usuń