Pszenno-żytni chleb na zakwasie... Пшенично-житній хліб на заквасці

                                                     

550 g mąki pszennej
350 ml ciepłej wody
200 g domowego zakwasu żytniego
(zakwas-do słoiczka wlać 50 ml wody i 50 g mąki żytniej typ 2000-wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, na drugi dzień dokarmiamy zakwaś 30 ml wody i 30 g mąki i tak codziennie, a po 7 dniach pieczemy chleb
Słoiczek nie dokręcamy, tylko lekko przykrywamy, można przykrzyć gazą)

 Całość wymieszaj i wyrabiaj chwilę, można mikserem (hakami do ciasta drożdżowego)  aby  połączyć wszystkie składniki  

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę
Po tym czasie do miski z ciastem dodaj 12 g soli
Ręce zmoczyć wodą i 
 wyrabiać mokrymi dłońmi
(metoda wyrabiania dowolna- stretch & fold lub coil fold)
Można dodać trochę oliwy
  Wyrabiamy około 10 minut. 
Ciasto  przykrywamy ściereczką bawełnianą i odkładamy do wyrastania na 7-8 godzin (ja zaczęłam robić chleb o 20.00, a o 11.00 rano następnego dnia chleb już był upieczony  
Miskę z ciastem trzymam na blacie kuchennym. 

O 7.00 rano zaczęłam formować bochenek (5-10 minut)
Uformowany bochenek umieściłam w specjalnym koszyczku do wyrastania chleba, poprzednio wyścieliłam tetrą
Ciasto  w koszyczku oprószyć mąką oraz nasionami chia, przykrzyć ponownie ściereczką i  zostawić na ponowne wyrastanie na 2 godziny
Piekarnik nagrzewam do 240 stopni (termoobieg)
Wkładam puste naczynie żaroodporne do piekarnika aby się nagrzało
  Gdy piekarnik i naczynie są już mocno nagrzane, to  wyjmujemy nagrzane naczynie.
  Ciasto przekładamy na dłoń i od razu umieszczamy w nagrzanym naczyniu (spodem do góry).  
Przed pieczeniem można jeszcze ponacinać górę chleba.  
Chleb pieczemy 30 minut (240 stopni) 
Otwieramy piekarnik i zdejmujemy przykrywkę  
 Chleb pieczemy dalej już bez przykrywki przez ostatnie 20 minut (200 stopni)  
Idealnie dopieczony chleb jest po  50 minutach pieczenia  


 550 г пшеничного борошна
 350 мл теплої води
200 г домашньої житньої закваски
(закваска - налийте 50 мл води та 50 г житнього борошна типу 2000 у банку - перемішайте, відставте в теплому місці, наступного дня підгодовуйте закваску 30 мл води та 30 г борошна і так щодня, а через 7 днів випікайте хліб
Банку не затягуйте, просто злегка накрийте, можна накрити марлею)
 
 Ретельно перемішайте всі інгредієнти і вимішуйте тісто кілька хвилин, можна міксером з гачками для дріжджового тіста, щоб поєднати всі складники.
Накрийте тісто кухонним рушником і залиште приблизно на годину.

Після цього додайте до тіста в мисці 12 г солі.
Працюємо з тістом мокрими руками, складаючи тісто на 2 способи:coil fold або stretch & fold
За потреби можна додати трохи олії.
Працюємо з тістом приблизно 10 хвилин
Тісто накрийте бавовняним рушником і залиште підходити на 7–8 годин
(я почала робити хліб о 20:00, а о 11:00 наступного дня хліб уже був готовий).
Миску з тістом я залишаю на кухонній стільниці.
О 7:00 ранку я почала формувати буханець (це займає 5–10 хвилин).
Сформований буханець я помістила в спеціальний кошик для вистоювання хліба, попередньо вистелений тканиною (тетра).
Присипати тісто в кошику борошном, знову накрити рушником і залишити на повторне вистоювання на 2 години.

Розігріваю духовку до 240°C (з конвекцією).
Ставлю порожню жаротривку форму в духовку, щоб вона теж добре прогрілася.
Коли духовка і форма добре нагріті — виймаю її.
Тісто обережно перекладаю на руку і одразу кладу у форму (швом догори).
Перед випіканням можна зробити надрізи зверху.
Хліб випікаю 30 хвилин при 240°C.
Відкриваю духовку і знімаю кришку.
Потім випікаю ще 20 хвилин без кришки при температурі 200°C.
Ідеально пропечений хліб готовий після 50 хвилин випікання.

Komentarze

Popularne posty