Tradycyjna ukraińska babka wielkanocna..Традиційна українська паска
Z okazji Świąt Wielkanocnych w Ukrainie zapraszam na babkę tradycyjną w moim rodzinnym domu
25 gr drożdży
250 ml ciepłego mleka
70 ml roztopionej margaryny
200 gr cukru
4 żółtka
szczyptę soli
600-700 gr mąki
jajko do posmarowania babki
Drożdże posypać 2 łyżeczkami cukru aby się rozpuściły.
Dodać ciepłe mleko, żółtka, roztopioną margarynę, resztę cukru, trochę soli i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aby urosło i podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy i odłożyć w ciepłe miejsce aby urosło.
Smarujemy babkę jajkiem.
Pieczemy 30 min, temperatura 170 stopni, termoobieg.
Babkę polewamy lukrem.
25 гр дріжджів
250 мл теплого молока
200 гр цукру
4 жовтки
600-700 гр борошна
70 мл розтопленого маргарину
трохи солі
яйце до змащення паски
Дріжджі посипати 2 ложками цукру щоб розчинились.
Додати тепле молоко, жовтки, розтоплений маргарин, решту цукру, трохи солі і муку.
Замісити тісто.
Поставити в тепле місце на 1,5 години щоб підросло.
Виложити тісто до форми і поставити в тепле місце, щоб трошки підросло.
Паску змащуємо яйцем, на тісто посипку і ставимо пекти на 170 градусів, термообіг.
Печемо 30 хвилин.
Паску поливаєм глазуррю.
Komentarze
Prześlij komentarz